HTML

Étterem

Mostanában gyakran járok étterembe. Gondoltam megosztom az élményeimet (jó és rossz tapasztalataimat) veletek is:-) Ha valakinek kedve támadna éttermet ajánlani: cezarimado@freemail.hu

Friss topikok

Linkblog

2008.04.27. Donatella's Kitchen

2008.04.28. 00:36 Cézár imádó

Egy hírlevélből értesültem arról, hogy olyan étterem nyílt Budapesten (egy hónapja) a Király utcában, amit egy Michelin-csillagos szakácsnő ( Donatella Zamponi) nyitott. A cikket olvasva eldöntöttem, hogy meg kell látogatnom a helyet. Ma eljött az ideje.
Érkezésünkkor egy pincér azonnal elénk sietett és az asztalunkhoz vezetett. Amíg az étlapra vártunk, volt időm megszemlélni a környezetet. Meglehetősen sötét volt. A gyenge világítást néhány csillár biztosította, ami műanyag agancsokból állt. Jól el volt különítve a dohányzó rész a nemdohányzótól. Mivel nincs weboldaluk, ezért hosszasan tanulmányoztam az étlapot. Először Ligur minestrone levest kértem. Finom volt, de köze sem volt az általam megszokott mindestronéhoz. Főételnek először Roston sült lepényhalat szerettem volna rendelni, de sajnos nem volt. A második jelöltem az Oliván sült tenger gyümölcse (kagyló, polip, tintahal, stb...) volt. Ez is okozott némi meglepetést. Kis láboskában szolgálták fel. Olíva helyett pörkölt szerű szaftban lett elkészítve. Fantasztikus ízei voltak, de a bor amit az olivás ételhez rendeltem, egy kicsit se illett az így elkészített ételhez. A bor rendelése előtt megkérdeztem a pincért, hogy milyen bort válasszak hozzá, akkor az első reakciója az volt, hogy ő nem ismeri a borokat és csak három napja dolgozik itt, a sommelier pedig nincs bent. Azután küldött egy másik pincért, akinek szintén nem sok hasznát vettük. A főétel elfogyasztása után szerettünk volna egy üveg testes olasz vörösbort rendelni, de kiderült, hogy a nagy választékot felvonultató impozáns borlapon található borok közül egyel se tudnak szolgálni, csak néhány magyart ajánlanának. Azzal is beértük. Utolsó fogásként egy Meleg csokoládé flant kértem. Az elkészítése negyed órát vett igénybe, de ennek ellenére kihűlt mire elém került. Így sem volt rossz, de melegen jobban esett volna. Távozáskor az üzletvezetővel váltott néhány mondatból kiderült, hogy nem is a szakácsnő a Michelin-csillagos, hanem az étterem ahol dolgozott. Szép dolog más tollával ékeskedni és hamis információkkal ellátni az embereket. Jelenleg még minden nagyon szervezetlen, de egy kis odafigyeléssel talán lehet belőle valami.
Az étterem
A csillár:-)
Ligur minestrone leves
Olíván sült tenger gyümölcse (kagyló, polip, tintahal, stb...)
Meleg csokoládé flan
1. Az étterem portálja és környezeteXXXXX
2. A vendég fogadásaXXXXX
3. A belső tér és a hangulatXXXXX
4. Berendezés, dekoráció, terítékXXXXX
5. ÉtlapXXXXX
6. VálasztékXXXXX
7. KiszolgálásXXXXX
8. ÁrakXXXXX

26 komment

Címkék: utca olasz király étel bor étterem polip csokoládé tenger vacsora gasztronómia gasztró kagyló tintahal flan kitchen donatellas michelin csillagos szakácsnő donatella zamponi gyümölcse agancs

A bejegyzés trackback címe:

https://vacsora.blog.hu/api/trackback/id/tr6444758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frenetik 2008.04.29. 21:50:54

Michelin csillagot az étterem kapja, nem a szakács.
Az a kérdés, hogy a Michelin csillagot ő szerezte az étteremnek, mint főszakács vagy csak szakácskodott, esetleg már sokkal korábban kapták meg az elismerést? Mert ez az infó így édeskevés! :)

Káposztakukac 2008.05.01. 15:52:23

milyen árkategóriájú?

asztrov 2008.05.01. 16:09:01

Nyilván a kopasz csávós, feketeböhömterepjárós szint az árkategória (min. 10000huf/fő/vacsora). A Király utcán nyílt új helyek mind erre a jól körülírható rétegre építenek, és ők azok akiket ilyen csillagokkal be lehet bolondítani. Aki jót akar enni Budapesten az továbbra is otthon főz magának, vagy pedig a néhány régóta ismert és bevált helyeket látogatja.

Káposztakukac 2008.05.01. 16:55:53

aksi kaksi: ugye a stílus maga az ember. előbb finomítsál a sajátodon, mielőtt másokat kritizálsz.

asztrov: a kopasz csávó réteg szerintem pont az a kategória, aki a michelin csillag hallatán azt mondja, hogy "nekem bridgestone van a mercin vazze". a király utcai éttermekben tapasztalatom szerint 2 fő 13 ezer forintból kellemesen elvacsorázhat-persze tisztelet a kivételnek. tudom, egy minimálbéres számára az is sok pénz, de ne ők legyenek már a mércék... amúgy nyugateurópához képest ~50 euro egyáltalán nem vészes. és ne mondja senki azt, hogy az ottani kétszer, háromszor akkora számlához annyival jobb minőség is jár.

ReggieHammond 2008.05.01. 16:57:48

Szánalmas.lap.hu

Egyetértve asztrovval: Trendi pasik és trendi csajszik, Lexus, Bömbi stb.... Aki mind azt hiszi,hogy amennyiben 10000 huf/fő fölött van a ceh akkor jót ettek. Többször mentem el a hely előtt de még ha jó lenne a konyha akkor sem valószínű hogy bemennék . Agancs-csillár muhaha..... Még a képen látható terítékek is szánalmasak. Úgy látszik itt már erősen elfogyott a hely trediesítésére szánt lé. Mert érzék már kezdetkor se volt.....

ReggieHammond 2008.05.01. 17:05:04

Káposztakukac:

Ha figyelmesen olvastad volna asztrov pár sorát, akkor szó sem volt arról, hogy a 10000 Ft-s kategóriát kritizálta volna. És az 50 eurós ceh sem takar 2x jobb minőséget viszont a bruttó átlagbér sem 170000 Ft átszámítva. Amúgy nem feltétlenül a "Michelin" csillagra buknak trendiék, hanem a drága = jó = trendi képletre (tagok tetszés szerint cserélhetőek) A Lou-Lou, vagy a Képíró előtt valahogy nem parkolnak tömegével a hasonszőrűek. Vajon miért is ??? Csak nem azért mert nem egy nem felkapott trendi helyen vannak ???

Ps: És erőteljesen minimálbér felett vagyok.

zsir 2008.05.01. 17:13:16

Úgy látom Gordon törne-zúzna a helyen.

Fulcrum 2008.05.01. 17:15:29

Agancsos csillár simán gusztustalan pronyó giccs. Üvegtányér alá kockás abroszt duplán stílustörés de már maga az üvegtányér is nagyon ciki, jobb helyeken ilyenre max gyümölcsöket tornyoznak, azokat is csak valahol a sarokban.

Budapesti, belvárosi étterem 99%ban lerántó cápa turistacsapda. Az okos benszülött elkerüli és elmegy egy nyugis, tisztességes étterembe.

bacon 2008.05.01. 17:19:30

Ilyen kis kupac picsányi gyerek adagért több ezret kifizetni tényleg csak a balekok meg a fuxos paraszt gengszterek tudnak, meg is érdemlik. Ez nem kaja, ez takony.

kínaimasszőr (törölt) · http://kinaimasszazs.blog.hu 2008.05.01. 17:19:42

Sokkal inkább egyen mindenki nálunk csumi! Olcsó van és finom! Bömbi nem van.

Káposztakukac 2008.05.01. 17:28:24

amit egyesek elfelejtenek: étterembe nem csak azért megy az ember, hogy egyen hanem mert egy kulturális és szociális tevékenység is egyben.

Káposztakukac 2008.05.01. 17:28:58

amúgy az abrosz tényleg nagyon ízléstelen...

min 2008.05.01. 18:11:25

Káőposztakukac!Én Ausztriában élek és jó éttermben sem kell 20-30 euronál többett otthagyni fejenként. A különbség viszont, hogy ott tényleg vendégként kezelnek. Az üzletvezető rendszerint személyesen fogadja a vendéget és többször megfordúl az asztaloknál, hogy minden rendben van e. Itt ezt nem tapasztaltam az említett kategóriájú éttermekben. Így mint aki említette feljebb, én is az otthon főztjét meg a bevált helyeket részesítem előnyben inkább.

min 2008.05.01. 18:13:09

Mielőtt nekem támadnak a helyi magyar helyesírás védőszentjei elnézésüket kérném, hogy gépelés közben elrontottam ezt-azt...

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.05.01. 19:05:42

OFF
min: a Magyarországon élő magyarok szarabbul írnak Nálad.

Woland 2008.05.01. 19:16:46

Rá- és benézésre elég gáz hely: nagyjából olyan, mint jónéhány étterem itt a Király utcában, ahol a cél az, hogy gyorsan sok pénzt szerezzenek. Mielőtt az ember belevág egy ilyen étterem üzemeltetésébe, azért jó lenne felkészülni (pl. olyan étlapot kiadni, amely a available ételeket tartalmazza). De valszeg bejön majd a sznobok egy jelentős részének az étterem, és akkor pedig természetesen a tulajnak lesz igaza.
Az újonnan nyílt, Király utcai szórakozóhelyek egyik nagy problémája amúgy, hogy a járdán parkolnak a kedves vendégek. (És valamiért ezeket a gépeket nem bünteti meg az isten sem.)

zezse 2008.05.01. 19:22:25

Ez a hely a TG, Kyoto, gasztronómiai vonalhoz kapcsolódik. A pizzák 1200-2000 Ft körül vannak, nekem ízlett. Kérés nélkül becsomagolták, kedvesek voltak.
off:
Ha Magyarországon a Lou-lou csillagos lesz, meglepődőm. Utolsó alkalommal 4 fajta sajttal kínáltak meg, mint sajtválogatás, kecskesajt nem volt, a felszolgáló meg az a haverkodós típus, ami nekem nem jön be annyira. a Segal viszont pozitív meglepetés volt, kedves felszolgálókkal, jó ár-érték aránnyal. Ha jól olvastam a Michelin ajánlja kategóriában a Náncsi néni is benne van, szerintem az pl. tragikus. És mielőtt elkezdtek sznobozni, nem csak a felkapott helyeket szeretem, sőőőt, kifejezetten rosszul érzem magam a macákok közt.

Saláta 2008.05.02. 07:44:37

Kápösztakukac, a kulturális-szociális témához: az étterembe az ember ezeket a saját társaságával viszi, kulturáltan elcsevegnek a barátaikkal az asztalnál. Ezt nem az étterem adja. Talán a kulináris kultúrűra gondoltál, ami tematikus vagy látvány éttermekben jöhet szóba.

Egy olyan hely, aminek a portálja inkább ruhaboltot idéz, amiben műanyag agancsokból tákolt lámpa lóg, ahol üveg a tányér és kockás az abrosz, a kaja semmitmondó, ugyanakkor sznob módra kevés, az milyen kultúrát nyújt a vendégnek? Semmilyet.
Még az a szerencse hogy nincs valami műsorszám vagy zene. Plázába való izléstelen szar.

Ha pedig kulturálódni szeretne az ember egy hely által, akkor menjen színházba, könyvtárba. Ha zabálni is akar közben, menjen szórakozóhelyre.

Ez itt egy étterem akar lenni, a nevében is hangsúlyozza az állítólagos M-csillagos séfet, holott Miselinék csillagot az éttermeknek adnak, nem a szakácsoknak, szóval ez máris egy nagy blöff a hazai paraszt sznoboknak. Egy étterem ott kezdődne, hogy szakács és vendéglátós hagyományokkal és tapasztalatokkal rendelkező profi csapat áll össze. Ez a hely szerintem nem az, névtelen senkik, pénzmosók rakhatták össze, nem vendéglátós szakemberek. Húzónévnek elhozták ezt a Donatellát, aki valsz le fog lépni pár hónap után, ha a nevet sikerült bejáratni. Az étterem meg 1-2 év után nevet, dizájnt és tulajt cserél (gyk. egy igazi étterem több 50 év múlva is ugyanaz tud lenni).

Hapci 2008.05.02. 11:06:44

Kipróbáltam, mert a szerzőhöz hasonlóan kíváncsi voltam a csillagos étteremmel rendelkező szakácsnőre.
Abszolút egyszerű dolgokat ettem csak (pizza és tiramisu), mert a húsos tételeket drágállottam egy szimpla ebédre, egyedül. Minden finom volt, de semmi extra. A kiszolgálás ugyanilyen: normális, de semmi extra. A belső tér hangsúlyozottan trendi, de a csillárokon kívül semmit se éreztem gázosnak, még a kockás terítőket és az üvegtányérokat se (elnézést kérek a finomabb ízlésűektől). Viszont baromi sötét van bent, ez határozottan zavart.
A vendégek, hát igen, ők a maffiózók és trendi alkalmi szerelmeik...
Úgy tudom, a hely fő tulajdonosai a Leroy lánc,a TG és a Kyoto tulajdonosai, aki ezeket és célközönségüket nem kedveli, itt se fogja jól érezni magát.

laura14 2008.05.07. 08:56:43

Pontosítsunk: D. Zampoli a neve, ő szerezte a korábbi éttermének a csillagot, ha beírod a nevét, a konyhaművészet.hu is, meg a deluxe.hu is megírta róla (meg még sokan).
Saláta kissé eltúlozva és előítéletesen szólja le az egészet, habár az agancs csillár tényleg vitatható. Ami pedig a csapatot illeti, Saláta előbb tájékozódjáék, mielőtt az egészet leeresztené a csatornába. Hapci lényegesen felkészültebb, és igaza is van...

Az igazság 2008.05.07. 21:30:42

ACSak a korrektség kedvéért: Igen, a Michelin csillagot az étterem kapja, az éttermet pedig a chef vezeti-facit: átvitt értelemben a chef. Ja és Igen, a hölgy vezetése alatt kapta az étterem, tehát az ő érdeme... Ennyit a sok intelligens "ez parasztvakítás, mert nem is ő kapta a csillagot" kommentről...
Link: www.tuscanytonight.com/Pages.php?Page=Chef-Donatella-Zampoli

Amennyiben valaki még mindíg hitetlenkedtek hogy a csillagot a chef nevéhez kötik:

www.gentinghighlife.com/issue4/finedining_5.htm

pricipessa 2008.05.08. 10:55:09

Én már többször vacsoráztam az étteremben és teljesen elégedett vagyok a konyhájával. Végre van Budapesten egy olyan olasz étterem, ahol autentikus ízeket lehet érezni. Végre egy hely, ahol ízletes a paradicsomszósz, a gnocchi olyan mintha egy ízig-vérig olasz "nonna" készítette volna, a saláták pedig nem úsznak az olajban. Mindezt megfizethető áron kínálják, egy fő "jóllakásához" 6000-8000-Ft is elegendő.
Lehet emlegetni a budapesti top éttermeket (Lou-Lou, Arcadia, Fausto, Cyrano, Segal stb), ár-érték arányban a Donatella veri őket és ez nem megy a frissesség kárára.
A titka, hogy egyszerűbb alapanyagokat használnak, melyből jó minőségű ételt készítenek.
És nem a bőrdzsekis, terepjáros, szilikonmellű-barátnős réteget szolgálják ki.
A berendezés pedig végre nem nagymintás-tapétás-minimál, hanem egy igazi olasz trattoriát idéz.

tizenhatos 2008.05.28. 11:04:30

Szanalmasnak tartom azokat a megnyilvanulasokat amelyek arrol szolnak, hogy egy etterem milyen "lehet" keprol, vagy a tobbi szanalmas hozzaszolo velemenye alapjan. Otthonrol a Baratok kozt haromezerotszaz-akarhanyadik reszet fel szemmel nezegeto, blogba beirogato emberek roppant szanalmas szovegei, kicsinyesseguk, tudatlansaguk es kissebsegi erzeseik megnyilvanulasa ez. A hely meg igazan meg sem nyitott, amikor nehany gasztronomiailag "nagyon jol kepzett" Mc' Donald's jaro onkentes kritikus "megaldva" kello tapasztalatlansaggal elmondta az o kicsiny velemenyet. a Mitchelin csillag mint olyan, azoknak az embereknek szamit akik ez valamilyen "porhintes" gyanant fogjak fel. Szerintem nagy valoszinuseggel e nev eredetet sem nagyon ismerik, ezaltal tulmisztifikaljak es sajat maguk reszere is ertehetettlenne teszik ezt a rendszert. Megfordulva azonban effajta ettermekben, az ember akarva akaratlanul is maskent erzi magat, nem feltetlenul a berendezes izlesessege vagy eppen izlestelensege miatt. Ajanlom figyelmebe a kedves ide "beirogato" ertelmisegi "gasztrokritikusoknak", hogy vegyek a faradsagot, es latogassanak el lehetosegeikhez merten a legkozelebbi Mitchelin csillagos etterembe. Pl. Pragaban. Ebben a varosban szocialaizalodhatnak, kulturalodhatnak es esetlegesen foglalas utan eltolthetnek egy kellemes vacsorat egy etteremben. Ajanlom tovabba figyelmukbe, hogy mielott barmirol kritikat irogatnanak, (foleg ujonan nyilt etteremrol) elobb talan latogassak meg a kritizalt helyet, mert kozhelyekkel es masok altal leirt velemenyek latolgatasaval csak magukat hozzak kellemetlen helyzetbe. Ezzel tudatlanokka, kicsinyesekke es tapasztalatlanna degradalva onmagukat. Onok ugye nem ilyenek.
Jo etvagyat es jo szorakozast kivanok.

gubuka 2008.05.31. 13:54:33

Sziasztok!


Telefonszám nincs meg valakinek az étteremhez?

köszi

gubu

cézárimádó · http://vacsora.blog.hu/ 2008.06.04. 14:54:40

Az étterem száma: 06-1-878-0515

Gabor 2008.09.26. 21:40:48

La cucina della Mamma a Hercegprímás utcában. Az egy olasz étterem. A Donatella? Nemtom....